Taalfouten: ze komen in verschillende soorten en maten van ergernis voor. Voor sommigen zijn de bekende fouten zoals het gebruik van dan en als en het verschil tussen na en naar overduidelijk.

Maar er zijn ook veel taalfouten die tegenwoordig een plekje in het Groene Boekje hebben gekregen, omdat deze met grote regelmaat door velen werden gebruikt. Raar, maar waar…

Datums

“Er zijn verschillende datums mogelijk… Data… Nee datums…” Velen vinden het nog steeds niet klinken, maar eerlijk is eerlijk, het gebruik van het woord datums is anno 2019 geen taalfout meer. Dit heeft overigens niet alleen te maken met het stelselmatig verkeerd gebruiken van de meervoudsvorm. Het woord data heeft in ons digitale tijdperk simpelweg twee betekenissen gekregen; het staat namelijk ook voor gegevens en dat is natuurlijk best verwarrend. Het gebruik van de meervoudsvorm datums is daarom nu ook toegestaan.

Uitprinten

Voor de jongere generaties lijkt er niets mis te zijn met het woord uitprinten, maar dit woord is feitelijk een contaminatie. Het woord uitprinten is een samenvoeging van de woorden uitdraaien en printen en was een tiental jaar geleden hartstikke fout. Inmiddels is het woord officieel erkend door zowel het Groene Boekje als de Dikke van Dale en niet meer weg te denken in onze vocabulaire. Het woord uitdraaien is overigens nog steeds correct, maar wordt nog steeds gebruikt.

Overnieuw

“Okè, doe het nog maar eens overnieuw…”. Overnieuw is net als uitprinten een contaminatie van twee woorden, namelijk opnieuw en over. Overnieuw wordt tegenwoordig wel gezien als de informele vorm van opnieuw, en heeft zelfs een klein betekenisverschil. Zo staat opnieuw voor het opnieuw proberen vanaf het begin, terwijl overnieuw betekend dat je het tevens anders aan gaat pakken.

Frikandel

De door velen geliefde Hollandse snack. Na veel gedoe heeft het woord frikandel officieel de status van goedgekeurd gekregen. Het geïrriteerd bekijken van de menukaart in de snackbar is sinds 2005 daarmee tot een einde gekomen. De spelling inclusief de letter n is namelijk opgenomen in het Groene Boekje.

Mond-op-mond-reclame

Mond-op-mond-reclame is zo vaak gebruikt dat de originele variant, mond-tot-mond, eigenlijk niet meer wordt toegepast. De oude variant is daarentegen niet fout, maar is gewoon van zijn troon gestoten door de foute en tegenwoordig goedgekeurde variant.

Teksten schrijven zonder taalfouten?

Vind jij het lastig een vlotte tekst op te stellen zonder taalfouten, omdat je niet meer weet welke taal- en spellingregels je moet hanteren? Bij KrachtigeTeksten.nl schrijven we enthousiasmerende content die staat als een huis. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden voor jouw teksten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *