De Lorem ipsum tekst is eigenlijk een standaard opvultekst die wordt gebruikt bij het ontwerpen van bijvoorbeeld websites en webteksten. De tekst wordt namelijk gebruikt om te kijken hoe de lay-out er grafisch uitziet. Er zijn veel verschillende varianten op de tekst, maar de eerste zin is vrijwel altijd hetzelfde.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Heeft de Lorem ipsum tekst een echte betekenis en waar komt het vandaan?

Hoewel de Lorem ipsum tekst lijkt op een Latijnse tekst, betekent het zelfs in het Latijn helemaal niets. Als je de tekst in het Latijn zou bekijken, zit het ook nog eens vol spelfouten! Maar juist omdat de tekst zoveel spelfouten bevat, is het ook goed bruikbaar voor mensen die de Latijnse taal wel beheersen.

De eerste woorden uit de tekst zijn al eeuwen oud. Deze komen namelijk uit het boek De finibus bonorum et malorum van Marcus Tillius Cicero, dat in het jaar 45 voor Christus geschreven is.

Waarom gebruiken we de tekst?

We gebruiken de tekst omdat de lezer anders afgeleid zou worden door de herhalende inhoud, terwijl het op dat moment enkel om de vormgeving gaat. Omdat de Lorem ipsum tekst een redelijk normale afwisseling van korte en lange woorden en verschillende letters heeft, is het beter bruikbaar dan een pagina vol met:

“Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *