Waar begin je met het schrijven van persberichten?

Wanneer je aan de slag gaat met het schrijven van persberichten, zul je erachter komen dat daar heel wat bij komt kijken. Als schrijver van een persbericht, moet je je verplaatsen in de journalist en de lezer. Want, wat willen zij nu precies van je weten? Wat hebben zij aan het lezen van je bericht? Hoe groot is de nieuwswaarde? 

Is je persbericht op de juiste wijze samengesteld, dan zal een journalist eerder geneigd zijn het bericht volledig te gebruiken zonder er wijzigingen in aan te brengen. Wanneer je een persbericht opstelt, is het verstandig om te focussen op een duidelijke opbouw. Op deze manier zie je geen belangrijke aspecten over het hoofd en is je persbericht overzichtelijk en krachtig. 

Verwar een persbericht niet met een advertentie! 

Een persbericht dient nieuwswaarde te hebben en is interessant voor de doelgroep van het desbetreffende medium. Onthoud bij het schrijven ervan altijd dat het geen advertentie is. Blijf daarom zakelijk, houd je aan de feiten en formuleer kort en bondig. 

De opbouw van een persbericht

Begin je persbericht altijd met een duidelijk vermelding voor de redactie. Schrijf bijvoorbeeld bovenaan “Persbericht” en vermeld de datum en locatie. Daarnaast is het van belang dat het persbericht een pakkende titel heeft, die de boodschap van je verhaal in één zin samenvat. Let er hierbij op dat je de titel niet te lang maakt. 

De intro

In de intro leest de lezer in een aantal zinnen de belangrijkste informatie van het persbericht. Je vertelt wie, wat, waar, wanneer en waarom, zodat na het lezen van de lead de strekking van het volledige persbericht helder is. Houd voor de intro een maximum van ongeveer 50 woorden aan. 

De uitwerking

Na een treffende intro is het tijd het bericht te voorzien van meer informatie en feiten. In de uitwerking vermeld je nogmaals het belangrijkste nieuws, maar geef je meer toelichting en achtergrondinformatie waardoor de informatie in de juiste context wordt geplaatst. 

De afsluiting

Tot slot sluit je je persbericht af met een noot voor de redactie. In de noot geef je aan waar de journalist of redacteur meer informatie kan vergaren en vermeld je namen, mailadressen en telefoonnummers van de contactpersonen. Ook is het mogelijk enkel te verwijzen naar een specifieke website voor meer informatie. Geef wel duidelijk aan dat de noot losstaat van het bericht en niet voor publicatie bestemd is. Vertrouwelijke en persoonlijke informatie moet natuurlijk niet onbedoeld gepubliceerd worden. 

Hulp nodig bij het schrijven van persberichten?

Het schrijven van een persbericht is niet zomaar gedaan. Je moet rekening houden met veel factoren en het verhaal mag bovendien geen spel- of schrijffouten bevatten. Heb je moeite met het schrijven van persberichten en geef je het daarom liever uit handen? Ook voor het redigeren van persberichten kun je bij ons terecht. Vraag meteen een offerte aan.

Bij KrachtigeTeksten.nl schrijven we krachtige en bondige persberichten die je zonder omkijken kunt publiceren. Wil je meer weten over het laten schrijven van persberichten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

tekstschrijver inhuren?

Nieuws & Blogs

KrachtigeTeksten.nl - content creatie altijd uniek

Blijf unieke content creëren met deze tips

Nog twee dagen en de maandelijkse nieuwsbrief moet de digitale deur weer uit. Maar ja… geen inspiratie. Herkenbaar? Geen nood, wij helpen je aan ideeën met deze vijf, vooruit dan zes, onderwerpen voor je nieuwsbrief. Tip 1 | Ontwikkelingen Houd

Lees verder »
KrachtigeTeksten.nl - in beeld met de juiste woorden

In beeld met de juiste woorden

Wist je dat de woordkeuze op je website bepalend is voor jouw succes? Klanten bereik je door taal te gebruiken die bij hen aansluit. Daarnaast zijn de juiste woorden cruciaal voor je online vindbaarheid. Daarvoor moet je van je expertstoel

Lees verder »

Brochure aanvragen

Wil je op je gemak wat informatie over onze diensten doorlezen? Vraag dan onze brochure aan. Liever meteen een antwoord op je vragen? Stuur dan een bericht naar info@KrachtigeTeksten.nl. 

Wat onze klanten vinden

zeer duidelijke teksten geschreven die perfect aansluiten op wat ik voor ogen had

★★★★★
Mijn ervaring met krachtige teksten is uitstekend! Er wordt zeer adequaat en professioneel gereageerd op je aanvraag. Met wat steekwoorden en richtlijnen worden er zeer duidelijke teksten geschreven die perfect aansluiten op wat ik voor ogen had. Ik heb inmiddels al 2x gebruikt gemaakt van krachtige teksten en al 1x doorverwezen naar een kennis welke ook perfect geholpen is. Ik wil krachtige teksten dan ook bedanken voor de inzet en mooie teksten die ik heb mogen ontvangen!
Zito Muijsenbergh

Super snelle aanlevering van goede teksten

★★★★★
Super snelle aanlevering van goede teksten, we waren er blij mee ! dank je wel
De PizzaRia's

altijd naar onze tevredenheid – én die van de klant

★★★★★
Wij laten regelmatig teksten voor onze klanten schrijven door Linda. En altijd naar onze tevreden – én die van de klant. We hebben zeer diverse klanten (van fotografie tot campingartikelen), dus dat vergt het nodige inlevingsvermogen. Bovendien is SEO bijna altijd een focus voor ons, en ook daarop scoren Linda's teksten altijd zeer goed!
Tim & Jeroen NowwebNL

Tekstbureau voor het MKB en zelfstandig ondernemers. Prettig leesbare en website teksten.

Weten wat het kost?