Online teksten; maak je website effectiever

De moeite waard om eens aan te stippen: online teksten. In dit blog vertellen we je meer over wat een tekst nou echt geschikt maakt voor online gebruik. Lees snel verder, dan weet je wat je te doen staat.

Het is nog lang niet binnen alle branches en bedrijven gebruikelijk om teksten toe te spitsen op online gebruik. Sterker nog; er zijn nog steeds bedrijven die hun brochure uit de jaren ’90, rechtstreeks op hun website hebben geplaatst. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen welke nadelen dat heeft. Wat we je wel graag willen uitleggen is hoe je van die ouderwetse draken van teksten, effectieve online teksten kunt maken. 

Houd online teksten kort en bondig

Om te beginnen zijn brochureteksten meestal te lang. Een brochure is bedoeld om rustig op je gemak iets na te kunnen lezen, of om meer te weten te komen over een onderwerp. Wanneer je op internet zoekt naar informatie, dan wil je het antwoord eigenlijk direct hebben. Dat betekent dat de online tekst daarop moet inspelen en de gevraagde informatie direct in het oog moet springen. 

Door heldere koppen en bondige alinea’s te schrijven maak je de tekst beter geschikt voor online gebruik. Je maakt het daarmee mogelijk voor je bezoekers om je website te ‘scannen’ waardoor ze eerder geneigd zijn verder te lezen. Mits het ‘scannen’ natuurlijk laat zien dat op deze pagina het antwoord op de zoekvraag te vinden is!

Tip! Naast het hebben van duidelijke online teksten, is het mogelijk maken van ‘conversie’ ook super belangrijk! Zorg altijd voor knoppen die leiden naar meer informatie of bijvoorbeeld een contactformulier. 

Zorg voor verwijzingen in de tekst

Online teksten hebben natuurlijk als grote voordeel, dat je informatie interactief kunt maken. De bezoeker kiest zelf wat hij of zij leest. En hoe interessanter de inhoud, hoe meer er doorgeklikt wordt naar pagina’s met meer informatie of aanverwante onderwerpen. Zorg dus voor een verrijking van je online teksten door middel van afbeeldingen, links naar andere pagina’s en links naar andere websites als dat even kan. Dat maakt niet alleen je online tekst interactiever, het zorgt ook voor een sterker linkprofiel waarmee je vindbaarheid in zoekmachines positief beïnvloed wordt. In tegenstelling tot brochureteksten maak je het met goede online teksten dus mogelijk voor de bezoeker om de juiste en meest relevante informatie gemakkelijk en snel te vinden. 

Een online tekst moet direct antwoord geven op de vraag. Doet ‘ie dat niet? Jammer, dan zal je bezoeker heel snel vertrekken. 

Focus op de boodschap van je tekst

In feite is dit niet anders dan bij een brochure, want ook daarin wil je jouw boodschap overbrengen. Echter, het verschil zit hem in het feit dat de lezer gewoonweg ‘wegklikt’ wanneer de voorgeschotelde informatie hem of haar niet bevalt. Bij een brochure is de drempel om ‘dan maar naar een ander te gaan’ hoger: men moet meer moeite doen om een andere brochure op te vragen en door te nemen. Een online tekst moet direct antwoord geven op de vraag. Doet ‘ie dat niet? Jammer dan, dan zal je bezoeker heel snel vertrekken. 

Effectieve online teksten

Waar de één uren staart naar een leeg document en de juiste woorden niet kan vinden, zijn anderen langdradig, onduidelijk of draaien om het onderwerp heen. Allemaal niet effectief als je jouw boodschap online wilt overbrengen in de vorm van online webteksten. Wat helpt, is om eerst je boodschap helder te hebben. Wat wil je nou echt zeggen? Wat moet de lezer begrijpen of te weten komen na het lezen van de tekst? Vanuit daar kun je verder werken, uitbreiden en weer verwijzen naar andere pagina’s waar dat relevant is. Op die manier voorkom je dat je teveel tekst toevoegt waardoor de boodschap vervaagt en tegelijkertijd zorg je ervoor dat men eerder geneigd is om contact met je op te nemen.

Hulp bij het schrijven van online teksten

Wil je teksten gaan schrijven voor je nieuwe website? Of wil je je bestaande webteksten herschrijven en heb je moeite met het verwoorden van jouw boodschap? KrachtigeTeksten.nl schrijft SEO proof webteksten waardoor je jouw boodschap beter overbrengt én waardoor je kans op een hoge positie in de zoekresultaten toeneemt! Vraag een offerte aan of neem contact op voor meer informatie.

Laatste blogs

KrachtigeTeksten.nl - in beeld met de juiste woorden

In beeld met de juiste woorden

Wist je dat de woordkeuze op je website bepalend is voor jouw succes? Klanten bereik je door taal te gebruiken die bij hen aansluit. Daarnaast zijn de juiste woorden cruciaal voor je online vindbaarheid. Daarvoor moet je van je expertstoel

Lees verder »

Teksten laten herschrijven of nieuwe teksten laten schrijven?

Wat onze klanten vinden

Super tevreden

★★★★★
Ik ben ontzettend tevreden over het marketing- en communicatie advies dat Linda mij gaf en met de krachtige teksten voor mijn website. Ze voelt goed aan wat de wens van de klant is en werkt snel en betrouwbaar.
BOOST! Relatietherapie

Razendknappe vertaalslag van een wat mistig vakgebied.

★★★★★
Razendknappe vertaalslag van een wat mistig vakgebied met bijbehorend woordgebruik, naar een heldere homepage. Een website over spiritueel intuitief coachen vraagt om duidelijke, niet wollige taal. Ik heb daar erg mee geworsteld. Linda niet.:). Ze verstaat de kunst om zelfs in een, voor haar minder bekend vakgebied, een krachtige en duidelijke homepage te schrijven. Toegankelijk en terug naar de basis. Geweldig! En dit alles gaat gepaard met een geweldige communicatie, snelle lijnen en follow up. Ze denkt mee en zet haar creativiteit meteen aan het werk. Ik was op zoek naar iemand zoals zij, dacht dat dat niet bestond en kwam haar tegen. Waar ik nachten wakker lag van een goede tekst leverde zij hem binnen een paar dagen aan. Aanrader!!!
Florentine de Beijer-Bisschops

Uitstekende product beschrijvingen

★★★★★
Heel erg tevreden met het resultaat van krachtigeteksten.nl. Zij hebben 4 unieke productbeschrijvingen voor mij gemaakt, volledig SEO. Zeker een aanrader om deze partij te benaderen als je je productbeschrijvingen wilt uitbesteden.
Victor Smit

Heel tevreden!

★★★★★
Linda heeft een zeer nuttige blog geschreven voor mijn website scheherazad.nl. Naast geweldige bloginhoud bevat het ook alle informatie over SEO en lettertypen. Bedankt, Tahani
Scheherazad

altijd naar onze tevredenheid – én die van de klant

★★★★★
Wij laten regelmatig teksten voor onze klanten schrijven door Linda. En altijd naar onze tevreden – én die van de klant. We hebben zeer diverse klanten (van fotografie tot campingartikelen), dus dat vergt het nodige inlevingsvermogen. Bovendien is SEO bijna altijd een focus voor ons, en ook daarop scoren Linda's teksten altijd zeer goed!
Tim & Jeroen NowwebNL

Snelle en goede service!

★★★★★
Snelle en goede service! Linda reageerde snel en pakte de opdracht met twee handen aan. Daarnaast leverde ze ook nog voor de deadline! – Challenge Accepted
Challenge Accepted