Het is noodzakelijk om je persbericht te voorzien van een goede opbouw. Maar een goede inhoud van je persbericht is natuurlijk ook niet te missen. De volgende tips helpen je bij het schrijven van krachtige persberichten!

Schrijf de belangrijkste informatie bovenaan

Een persbericht is opgebouwd uit verschillende fases van informatie. In de eerste alinea bevindt zich de belangrijkste informatie, in de laatste de minst belangrijke. Vindt een journalist jouw persbericht te lang, dan is het voor hem of haar eenvoudig het persbericht in te korten; de journalist verwijdert simpelweg de laatste alinea’s.

Schrijf kort maar krachtig

Goede teksten schrijven is leren schrappen. Voorkom dubbele informatie en langdradige zinnen. Lees bijvoorbeeld ook eens de tekst een aantal keer hardop voor om te horen of er een lekker ritme in zit. Houd het verhaal bovendien kort; een persbericht is zelden langer dan één A4-tje.

Ga op zoek naar synoniemen

Vermijd het veelvuldig gebruik van dezelfde woorden en ga op zoek naar synoniemen. Vind je het lastig om voor een woord een synoniem te bedenken, kijk dan eens op synoniemen.net.

Spreek tot de verbeelding

Schrijf jouw persbericht altijd in de tegenwoordige tijd en hanteer zoveel mogelijk de actieve vorm. Voeg daarnaast persoonlijke toevoegingen aan jouw verhaal toe, zodat deze levendiger wordt. Dit kan bijvoorbeeld door quotes van betrokken personen te gebruiken.

Breng nieuws en houd het interessant

Een goed geschreven persbericht heeft een daadwerkelijke nieuwswaarde en is actueel. Het verhaal is interessant voor de lezer en wordt door de journalist als pakkend ervaren. Houd het artikel daarom te allen tijde kort en bondig; hoe concreter, hoe beter. Vermijd commercieel taalgebruik en wervende woorden, het bericht is bedoeld om te informeren, niet enthousiasmeren.

Hulp nodig bij het schrijven van de inhoud van je persbericht?

Het schrijven van een persbericht is niet zomaar gedaan. Je moet rekening houden met veel factoren en het verhaal mag bovendien geen enkele spel- of schrijffouten bevatten. Heb je moeite met het schrijven van persberichten en geef je het daarom liever uit handen?

Bij KrachtigeTeksten.nl schrijven we krachtige en bondige persberichten welke direct klaar zijn voor publicatie. Wil je meer weten over het laten schrijven van persberichten? Neem contact met ons op! Ook voor het redigeren van persberichten: vraag meteen een vrijblijvende offerte aan.